10 motive pentru care eziți să mergi la psiholog

Deseori persoanele care au cea mai mare nevoie să discute cu un psiholog sunt întocmai acelea care ezită cel mai mult să o facă, iar principalele motive se leagă de multe ori de stigmatizarea și miturile despre terapie.

Lipsa contactului cu ceea înseamnă de fapt psihoterapia și impactul pe care filmele sau internetul le au sunt deseori cauza pentru unele dintre ideile preconcepute. Este, însă, important să aflăm care este adevărul din spatele acestor motive și mituri.

1. Lipsa de informare

Pentru majoritatea oamenilor este dificil să ia decizia de a merge la psiholog deoarece filmele, cărțile sau emisiunile TV au creat o imagine vagă asupra procesului terapeutic, astfel că și tipurile de servicii psihologice (psihologie clinică, psihoterapie) și etapele terapiei, decursul unei ședințe de psihoterapie sunt rar cunoscute, în general având un aer mistic asupra lor.

2. ,,Voi fi considerat nebun/ tulburat mintal dacă merg la psiholog’’

Fals. Acesta ar putea fi considerat cel mai întâlnit mit, cel mai auzit argument folosit pentru a refuza recomandarea de a apela la un specialist. Acest mit a devenit o credință, iar acest lucru face persoana să evite, să nege probleme cu care se confruntă sau să amâne confruntarea cu anumite adevăruri despre sine.

În realitate, persoanele care apelează la ajutor specializat se pot confrunta cu orice tip de situație, fie o despărțire, pierderea cuiva drag, sentimente de tristețe profundă, pierderea sensului vieții, pot avea dificultăți în a găsi soluții, în a-și controla furia sau anumite comportamente compulsive, se pot confrunta cu frici sau complexe, gelozii ori pur și simplu să nu se mai simtă fericiți în relații/situații familiale.

A merge la psiholog înseamnă să îmi doresc să îmi asum sentimente, gânduri, decizii și să îmi doresc să mă dezvolt, să vreau să mă înțeleg mai bine și să învăț să îmi rezolv problemele în moduri mai eficiente sau mai simple.

3. ,,Doar cei slabi merg la psiholog”

Fals. Dacă întâmpinăm dificultăți de respirație, vom apela la un medic fără să apară gânduri precum ,,plămânii mei nu sunt atât de slabi încât să merg la medic’’.

Cele mai multe probleme cu care ne confruntăm se pot repeta în alte contexte, afectându-ne tot mai mult, până când ajung să ne copleșească. Psihologul poate ajuta în a descoperi ce anume nu funcționează, de ce se mențin anumite probleme și cum putem să le rezolvăm. Totodată, el poate ajuta în găsirea de noi soluții și perspective, tehnici și strategii prin care să ne echilibrăm fiecare arie a vieții.

4. ,,Este același lucru cu a vorbi cu un prieten”

Fals. În timp Ce familia sau prietenii ne pot oferi o părere, un sfat și un umăr pe care să plângem, psihologul poate să ajute în recunoașterea unor tipare comportamentale sau de gândire pe care cei apropiați nu le-au observat, având o perspectivă neutră.

Psihologul aduce în terapie tehnici și cunoștințe specializate, acumulate de-a lungul timpului prin studii și prin experiență.

5. ,,Psihologul ar putea să mă judece”

Fals. În realitate, după cum spuneam, psihologul are o perspectivă neutră. Acest lucru înseamnă nu doar că nu va judeca nimic din ceea ce se discută în ședințe, dar va păstra confidențialitatea discuțiilor și va asigura un cadru sigur al ședințelor.

Relația terapeut-pacient se bazează pe încredere, cei doi intră împreună într-un proces în care setează obiective și depun efort pentru atingerea lor.

6. ,,Dacă voi afla lucruri neplăcute despre mine?”

În spatele acestui gând se află, de fapt, frica de a afla că problemele cu care ne confruntăm sunt mai grave decât am fi crezut sau că ele nu pot fi rezolvate. În realitate, de cele mai multe ori încă după prima ședință de terapie apare o senzație plăcută de eliberare, semn că deja devine mai clar unde ar putea fi problema și că ceea ce trăim este normal. Tot în primele ședințe putem descoperi cum am ajuns în acest punct al problemei și faptul că dificultatea cu care ne confruntăm are rezolvare.

7. ,,Nu vreau să merg la terapie toată viața!”

Începerea unui proces terapeutic nu înseamnă că acest proces va dura întreaga viață. Este important să ținem cont, însă, de două aspecte.
Primul: Deși unele obiective terapeutice se ating în câteva ședințe, terapeutul nu are posibilitatea să facă problemele să dispară ca prin magie. Totodată, terapeutul nu rezolvă probleme și nu dă sfaturi. Împreună cu pacientul se identifică resursele care pot fi folosite în rezolvarea problemelor și găsesc împreună soluții pe care pacientul să le pună în practică.
Al doilea: Dificultățile noastre psiho-emoționale sunt menținute în mod inconștient tocmai de strategiile pe care le folosim pentru a le rezolva. Acest lucru înseamnă că dacă ani întregi sau chiar întreaga viață am menținut anumite tipare comportamentale, este de înțeles că schimbarea lor va necesita timp.

8. ,,Toți psihologii sunt la fel”

Fiecare specialist va avea o modalitate de lucru unică, altă o perspectivă asupra psihologiei/psihoterapiei, stil de comunicare și tehnici diferite, astfel că vom putea cu ușurință să găsim psihologul potrivit nouă.

Așa cum fiecare persoană este diferită, fiecare psiholog este și lucrează diferit și va adapta procesul terapeutic la nevoile și dorințele pacientului. Din acest motiv este important să simțim ca discuțiile sunt naturale și că modul de lucru este confortabil pentru noi. În acest sens, indicat este să comunicăm terapeutului dacă ceva anume ne produce disconfort.

9. ,,De unde știe psihologul cum să ma ajute?”

Psihologul are, pe lângă studiile în domeniu, o formare profesională, experiență și deține un set de cunoștințe și strategii terapeutice despre și pentru psihicul uman, menite să observe obiectiv, să asculte activ, să ofere suport emoțional și să adapteze terapia la nevoile pacientului, ajutându-l să folosească propriile resurse, dar și abilitățile pe care le învață sau dezvoltă în terapie.

Astfel, psihologul este pregătit pentru a găsi perspective noi, idei, soluții și să susțină pacientul în orice situație.

10. Motive financiare

Prețul unei ședințe de psihoterapie depinde de la un specialist la altul, de la un cabinet la altul, astfel crescând șansele de a găsi un psiholog potrivit pentru tine.

De asemenea, timpul pe care ți-l oferă psihologul nu sunt doar acele minute din timpul ședinței, el este nevoit să studieze cazul tău și în afara timpului din cabinet deoarece fiecare pacient este unic, fiecare problemă necesită timp de analiză pentru a găsi cea mai potrivită abordare. În astfel de condiții, merită să te prioritizezi și să pui în prim plan bunăstarea ta.

În plus, atunci când discutăm de situații de viață dificile, în care este necesară Consilierea Psihologică, aceasta pote fi oferită gratuit pe baza unei trimiteri de la medicul de familie.

În general, pacienții apelează la psiholog pentru a putea face față unei probleme, unui eveniment neplăcut, pentru a deveni o versiune mai bună a lor sau pentru a învăța să gestioneze dificultățile mai ușor. Decizia de a începe un proces terapeutic înseamnă să investim în noi, înseamnă a deveni activi în rolul principal al vieții noastre și a participa la schimbările asupra ei.

Învinge stigmatizarea, depășește-ți fricile și programează-ți prima ședință de psihoterapie!

Autor: Psih. Cătălina Hausner – Psiholog clinician, Psihoterapeut

terapie adolescenti cu autism

Autismul la adolescenți: Provocări specifice și cum să le faci față

Tulburarea din spectrul autismului  prezintă provocări unice atunci când trece în anii adolescenței. Adesea, din cauza semnelor omise sau a simptomelor care se suprapun cu alte afecțiuni diagnosticarea timpurie a autismului poate fi o reală provocare.
tms tratament anti fumat

STOP fumat: Tratamentul dependenței de nicotină cu TMS

TMS poate reduce dorința de a fuma prin creșterea sau scăderea activității neuronale în zonele implicate în adicții, ameliorează simptomele de sevraj, îmbunătățește controlul impulsului de a fuma.

tdcs in tratamentul depresiei

tDCS în tratarea problemelor psihice și neurologice – soluție modernă și sigură

În era tehnologiei tratarea afecțiunilor psihice se face prin metode ce complimentează sau chiar înlocuiesc complet tratamentul clasic, medicamentos.

Comparatia cu ceilalti - cum sa ne oprim

Comparația cu ceilalți – normalitate, impact, efecte, soluții

Cu siguranță fiecare dintre noi am fost întrebați de către părinți despre notele obținute de colegii noștri de clasă la anumite teste sau evaluări comparativ cu ale noastre ori ni s-a atras atenția că în anumite momente eram mai puțin ascultători decât frații și surorile noastre.

Și acum, ajunși la vârsta adultă, purtăm în minte aceeași întrebare: “Sunt ceilalți mai buni decât noi?”

Cum să-ți ajuți copilul să gestioneze stresul de la școală și presiunea pe note bune

Orice părinte iubitor dorește reușita școlară a copilului său. Doar că atunci când eforturile sau rezultatele lor nu sunt pe măsura așteptărilor sau doar amenință să nu fie, apar și frământările, de ambele părți.

teama de esec

Teamă de eșec? 15 Strategii mintale pentru calea spre succes personal și profesional 

Frica de eșec este o emoție întâlnită la mulți oameni care poate apărea pentru că ne gândim că nu vom reuși în ceea ce ne-am propus. Frica aceasta poate fi gestionată prin aplicarea a câteva strategii mintale. 

Crizele de furie la copii

Crizele de furie la copii. Cum calmezi nervii copilului tău?

Zi de zi părinții se confruntă cu diverse probleme în relațiile cu copiii. Aceștia caută soluții de rezolvare ale lor, dar nu întotdeauna găsesc soluția potrivită. Printre cele mai frecvente probleme din comportamentul copiilor, părinții menționează: neascultarea, agresivitatea, încăpățânarea, capriciile, caracterul închis, frica, furia, caracterul bătăuș, minciuna etc.
Ce poți face? Cum să gestionezi problemele apărute?

Importanta meselor in familie

Ia loc la masă – Discuții sănătoase la mesele din familie

Momentul mesei este cadrul în care se întâmplă ceva magic: membrii familiei se conectează și se simt ca făcând parte dintr-un grup. Acest moment reprezintă atât o ocazie benefică pentru a le insufla copiilor obiceiuri alimentare sănătoase, cât și un prilej de a aduce la masă evenimentele mai puțin plăcute care au avut loc pe parcursul zilei.

Singurătatea și impactul ei asupra depresiei 

Este o întrebare frecventă, mai ales pentru cei care, în momente de introspecție, ajung să-și analizeze viața și relațiile. Răspunsul nu este simplu, pentru că fiecare dintre noi percepe singurătatea diferit, în funcție de experiențele și personalitatea proprie.

Despre nevoia de validare – Ghid practic

În contextul actual al rețelelor sociale și al conștientizării emoționale tot mai răspândite, tema iubirii de sine și a acceptării personale devine omniprezentă.

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL 11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș